неділю, 16 грудня 2018 р.

Історична година «ЗУНР: крізь призму часу»


Перший листопад був, є і залишається в житті України однією з найбільших подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно – Українською Народною Республікою.
З нагоди 100-річчя створення Західно-Української Народної Республіки на теренах Галичини  в Ланчинській міській бібліотеці для дітей  відбулась історична година « ЗУНР: крізь призму часу».
«Минають роки…1-й листопад 1918 року належить історії. Сьогодні – він історичний спогад, наче прекрасний сон, що приснився нашому народові. Пролинуть ще десятки літ і тільки сивоголові дідусі будуть розказувати внукам про найкращий день в історії Галичини, про день, коли над вежами города-князя Львова замайорів синьо-жовтий прапор» - такими словами звернулася до присутніх завідуюча бібліотекою для дітей Наталія Яремин, де зазначила, що кожне покоління звертається до минулого, говорить з минулим, щоб почерпнути звідти досвід для сучасного й майбутнього, почерпнути знання з історії й зробити висновки для майбутніх дій.
На свято запросили вчителя історії Ланчинського ліцею Дмитра Білавича, учасника АТО, який розповів про світлі постаті героїв, старшин і стрільців, які ціною свого життя обороняли західні кордони української землі, стали бойовим прикладом, вояцькою гордістю та джерелом національної традиції для майбутніх поколінь української нації. Світле майбутнє народу кується в його власній незалежній державі.
У розповідях ведучі відтворили Листопадові події 1918 року на західно-українських землях, зачитували вірші.  На завершення, як підсумок історичного уроку провели вікторину «Моя соборна, суверенна Україна».
Хвилиною мовчання вшанували пам’ять мужніх борців за волю України.








Присутні мали можливість ознайомитись з книжковою виставкою-спогад «ЗУНР – перший пагінець державності», яка розповідає про славетних синів українського народу, які боролися за об’єднання всіх демократичних сил українства словом і багнетом, намагаючись відродити незалежну, соборну, українську державу. Листопадовий зрив в 1918 році в Львові проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, народне піднесення, акт Злуки на Софіївському майдані в Києві засвідчили високу національну свідомість галицьких українців, їхнє прагнення мати свою незалежну соборну українську державу.

                                                                                         




Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації