неділю, 8 травня 2016 р.

Година вшанування "Перший кардинал-патріот України

     "Все, що мав у житті, він віддав для однієї ідеї",- ці слова Великого Каменяра повною мірою характеризують долю Михайла Левицького, уродженця Ланчина. Цього року вся Україна святкує 160-ту річницю проголошення його кардиналом української греко-католицької церкви (перший український за походженням кардинал і другий за всю історію). З цієї нагоди у світлий празник Благовіщення ланчинська громада, вчителі та учні обох шкіл зібралися біля храму Зіслання святого Духа на годину вшанування, яку підготували працівники Ланчинської бібліотеки для дітей.
       Свято розпочалося молитвою. Учасники гуртка "Діти Марії" під керівництвом Ярослави Григорчук прочитали вірші та відмовили Вервицю до Гошівської Матері Божої.
       Ведучі Мирослава Мельник та Наталія Яремин розповіли присутнім про життєвий шлях Михайла Левицького та його неоціненний внесок у розвиток Української греко-католицької церкви.
       Цікаві подробиці з життя митрополита оповів дослідник його життя, Соросівський учитель Степан Голіней. Саме з його ініціативи та підтримки о. Василя Ткачука і депутата обласної ради Михайла Іваночка на фасаді храму встановлено барильєф Михайлу Левицькому, до якого жителі Ланчина із вдячністю принесли квіти.
       Михайло Іваночко закликав ланчинців гордитися славним земляком та повідомив, що одна із вулиць селища тепер носить ім'я Михайла Левицького.
        О. Василь Ткачук подякував всім, хто підтримує пам'ять про кардинала. Духовної наснаги заходу додали пісні у виконанні Андріани Романюк, Ольги Стрихар та Ольги Яремин.                 Михайло Левицький, який присвятив своє життя служінню  Богові і Церкві, виявив героїзм патріота-українця. Завдяки йому українська мова стала мовою церковної Літургії, при  державних гімназіях Львова, Перемишля, Станіславова,Тернополя, створили українські кахетури, прості селяни змогли не просто слухати Боже Слово,а й розуміти його зміст.  Направду, таке життя-приклад для прийдешніх поколінь.  
                                                                                             
                                                                               

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації