неділю, 19 лютого 2023 р.

"Державний герб України: історія та факти"

    19 лютого 1992 року , Верховна Рада України затвердила тризуб, як  Малий герб України, визначаючи його головним елементом  великого Державного Герба України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті - національний символ українців. Щороку 19  лютого українці відзначають День Державного Герба України.  Уособленням українського народу стали 3 офіційні символи - Державний Герб, Даржавний прапор та Державний Гімн нашої країни. День Державного Герба  України - це національне українське свято, яке пов'язане з боротьбою за незалежність українського народу. З нагоди відзначення національного свята в Ланчинській міській бібліотеці для дітей провели інформаційну хвилинку "Державний герб України: історія та факти".

- Тризуб має тисячолітню історію. В давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів - правителів Русі;

-  У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним Гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії;

-  У ХХ  столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність;

-  Радянська влада затаврувала Тризуб, як "націоналістичний знак", за його використання жорстоко карала;

- Відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемострувала наслідування традицій Української Народної Республіки;

- Для українців у всьому світі Тризуб символізує  зв'язок з Батьківщиною.

    Цікавий факт:

    Найбільший Тризуб знаходиться на території Івано - Франківської області. Його виклав один із воїнів УПА на місці боїв повстанської армії із загонами НКВС. Герб, який викладено з білого гірського каменю, вже понад 70 років.

    Тризуб - це відголос історії нашої нації та символ боротьби за суверенітет нашої держави. Шануймо наші державні символи, наші обереги, за які помирали і помирають кращі сини і доньки української землі!

                                                                           


                                                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації