понеділок, 23 травня 2022 р.

"Відкрий для себе Європу"

   День Європи - це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що грунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників. 
    До відзначення Дня Європи в Україні Ланчинська міська бібліотека для дітей підготувала інформаційний дайджест "Відкрий для себе Європу".

Міжнародний день Європи - історія свята. У 1949 році 5 травня була заснована організація, яка має величезне значенн для розвитку країн ЄС - Рада Європи. Це знаменна подія і стала підставою для святкування. Спочатку люди відзначали заснування організації, але потім перетворили цю дату в День Європи. Так було до того моменту, поки не з'явився  Європейський Союз. Історія створення Європейського Союзу розпочалася 9 травня 1950 року, коли міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував європейським країнам, насамперед Німеччині та Франції, об’єднати ресурси у вугледобувній і сталеливарній промисловостях. Це було важливим кроком до об’єднання мирних сил після Другої світової війни. З 1985 року 9 травня відзначається як День Європи. 1 грудня 2009 року набув чинності Лісабонський договір, що зміцнив позиції ЄС на міжнародній арені та модернізував його механізми ухвалення рішень. Відповідно до нього «будь-яка європейська держава може звернутися з запитом про набуття членства в Європейському Союзі» за умови, що вона дотримується принципів свободи, демократії, поваги до прав людини та основоположних свобод, а також верховенства права. 

Довідково. Рада Європи це свято відзначає 5-го травня, 9-го - Європейський Союз  річницю проголошення плану виходу Європи з після воєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робер Шуманом 9 травня 1950 року, відомої як Декларація Шумана. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Пізніше Європейський Союз започаткував свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана, саме тому його називають ще "Днем Шумана". В Україні свято відзначають з 2003 року у третю суботу травня згідно з Указом Президента України та "... враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію...."
   
    Для українців це - особливий день, під кулями і градами українські воїни захищають інтереси європейської спільноти і засвідчують прагнення українців жити в мирі і злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об'єднаної Європи.
                                                                         

       


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації