четвер, 15 квітня 2021 р.

Спогад "Маловідоме із відомого" ( спогади внучатої племінниці Юрія Шкрумеляка Алли Гуменної)

Юрій Андрійович Шкрумеляк  народився 18 квітня 1895 року в селищі Ланчин, Надвірнянського району, в незаможній селянській родині.  Письменник, педагог, публіцист, вірний син України і гордість Ланчина, бо тут його колиска, тут пройшло його дитинство і юність, саме тут починаються витоки його непереможної любові до України, отого здорового націоналізму, який  сподвигнув його вступити до лав Січових стрільців, який керував усім подальшим його життям. 

З нагоди відзначення 126-ої річниці від дня народження поета, односельчанина - Юрія Шкрумеляка, завідувач бібліотеки  для дітей Наталія Яремин,  художній керівник Ланчинського Народного дому Андріана Романюк і активний учасник художньої самодіяльності Юрій Гресько  підготували спогад « Маловідоме з відомого». Спогади внучатої племінниці Юрія Шкрумеляка, Алли Гуменної, у дівоцтві Скрипух, з міста Хмільник. Пані Алла ділиться своїми спогадами про свого дорогого «вуйця Юрця».З її спогадів ми дізнаємось що Юрій Андрійович був людиною безмежної доброї душі, принциповим, нездатним на компроміси, навіть у невигоду собі, глибоко порядною. Ці риси характеру чітко демонструють його талант педагога. Вуйко Юрко був втіленням доброти і особливої любові до дітей.  Це підтверджує його творчість  присвячена дітям, бажання прищепити їм найкращі риси людяності, вихованості,  дружелюбності, любові до рідної землі.

Ось таким, світлим і щирим, я його памятаю, і хочу, щоб і для вас він став трошки ближчим, простим і зрозумілішим. Памятаймо його не лише за заслуги, а просто, як людину з-поміж нас. 



                                                                         

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації