понеділок, 5 серпня 2019 р.

Майстер-клас "Квіти запашні у вінок чарівний сплітаємо"


Одним із магічних і загадкових свят в Україні є свято Івана Купала, яке припадає на 7 липня. Історично цей день був днем літнього сонцестояння, що збігається з Різдвом Івана Христителя.  Це свято дійшло до нас ще з давніх часів язичництва. Основні обряди називалися купаліями, які проводилися біля води і вогнища.
     В Ланчинській бібліотеці для дітей  бібліотекарі  Галина Захарчук і Марія Дем'янчук влаштували книжкову виставку "Ой на Івана, ой на Купала". Запрошені "хобіляндівці" і всі бажаючі охоче слухали розповідь завідувачки бібліотекою Наталії Яремин про те, що особливою цінністю вважається зустріти в ніч на Івана Купала цвіт папороті, який розпускається на кілька хвилин, а потім зникає. Святкування продовжили на березі  швидкоплинної річки Прут.
      Дівчата прийняли участь у майстер-класі "Квіти запашні у вінок чарівний сплітаємо". Вінки плели за особливим звичаєм, що включає в себе 12 видів квітів, про який розповіла керівник гуртка Ірина Сенчук. Свято має давню традицію, і не обійшлося без спускання вінків річкою. Бурхливі хвилі річки підхопили різнокольорові віночки і понесли по течії. Дівчатка спостерігали, як поведе себе вінок на воді і в думці визначали своє майбутнє, дівоче щастя.
      Гуртківці, гості свята провели цікаво  день, торкнулися ще раз наших давніх звичаїв та обрядів. Працівники бібліотеки почастували дітей солодощами і побажали, щоб магічне свято Івана Купала подарувало їм здійснення мрій.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації