неділю, 9 червня 2019 р.

Вшанування з нагоди Дня народження Юрія Шкрумеляка

                                                                                                                Упадає край наш милий,                                                                                                                  Топчуть землю вороги....
                                                                                                                 Гей, а може б замінили
                                                                                                                 Втомлених героїв ми?
       Ці рядки поезії належать патріоту української державності, поету, письменнику, славному ланчинцю Юрію Шкрумеляку. Він неначе пророк, через призму часу бачив майбутнє України. І сьогодні вони звучать особливо патріотично, із закликом до оборони рідної країни. Юрій Шкрумеляк - борець за волю України, журналіст, поет, перекладач, січовий стрілець народився в нашому селищі. Цього року минає 124-та річниця з дня народження цієї Великої людини. Все своє життя присвятив Україні. Працював не покладаючи рук, вкладаючи в кожну справу своє серце та залишив велику творчу спадщину.
     В знак подяки та шани  за участі учнів 8-х класів під керівництвом педагога Ганни Маковійчук організували свято "Один із чети крилатих". Учні розповіли про нелегкий життєвий шлях відомого односельця, промовисто з упевненістю читали вірші поета. Ліля Щербатюк завуч гімназії з любов'ю і повагою прочитала власний вірш, який присвятила Юрію Шкрумеляку.
      Наталія Яремин презентувала книжкову викладку літератури і зазначила, що славний земляк був вмілим оповідачем, талановитим митцем слова, неперевершеним творцем соціально-побутових картин з життя безтурботного дитинства, автор понад тридцять книг, а також літописець січового стрілецтва.
      Директор гімназії, Михайло Петруняк наголосив, що молоде покоління ланчинців гордиться своїм земляком і ми повинні  бути гідними його настанов.
 


































       

















   В бібліотечній світлиці Ланчинської бібліотеки для дітей з нагоди вшанування дня народження Юрія Шкрумеляка,  панувала творча атмосфера та піднесений настрій, дітям було цікаво. Присутні на святі учні Ланчинського ліцею з своїм керівником Наталією Бойчук із захопленням слухали  вірші поета, які читали гуртківці "Пізнаємо рідний край". Поезія Юрія Шкрумеляка сповнена глибоким змістом, сильними і високими почуттями патріотизму торкнулася кожного дитячого серденька. Керівник гуртка Ірина Андрушко підготувала для учнів цікаву вікторину " Літописець з країни дитинства". Діти наввипередки відповідали на запитання, цитували вірші напам'ять,  а це свідчить, що учні читають і знають творчість письменника. Наталія Яремин підготовила огляд журналу "Дзвіночок",  розповіла читачам про Юрія Шкрумеляка, як засновника і редактора журналу. Свого часу, як редактор дитячого журналу "Дзвіночок" прививав любов у дітей до своєї землі, мови, до України. 
    Через творчість Юрія Шкрумеляка - літописця дитячих душ, яким він був, глибше усвідомлюються цінності вищих істин, духовних пріоритетів у нашому житті.






                                   
                                              

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації