четвер, 15 лютого 2018 р.

Відкриття пам'ятника " Небесна Сотня стоїть на чатах"


Небесна Сотня стоїть на чатах уже чотири роки… Тоді, у лютому 2014 –го, вони ще не знали, що стануть символом жертовної боротьби нарівні з героями Крут та вояками УПА. Прості люди з різних куточків України вийшли на Майдан, щоб виявити спільну волю до євроінтеграції. Уже через кілька десятиліть буде не так важливо, хто їх туди покликав і хто врешті-решт цим скористався. Але залишиться пам'ять про подвиг тих, чию смерть кожен свідомий українець сприйняв як особисту втрату.

Нагадуватиме про ті вікопомні події і величний пам’ятник в селищі Ланчин, який урочисто відкрили в день Стрітення Господнього. Скульптурна композиція Володимира Довбенюка на подвір’ї Ланчинської дитячої міської бібліотеки вражає довершеністю задуму і філігранною майстерністю. Спорудження пам’ятника є частиною проекту  VІІ-го обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування «Герої серед нас», ініційованого завідуючою Ланчинською бібліотекою для дітей -  Наталією Яремин та за підтримки депутата обласної ради Михайла Іваночка (сума проекту 270 тис. грн.).












       У спільній молитві схилили голови обидві церковні громади: отці відправляли панахиду за невинно убієнних героїв.  Проникливо звучали слова подяки й болю з вуст ведучих Андрія Микитина та Наталії Яремин. Проймали до сліз пісні у виконанні Андріани Романюк, Ірини Яремин, Світлани Небелюк та чоловічого ансамблю «Сонет». 
      Життєствердно лунав вірш «Заповіт Небесної Сотні» у виконанні авторки і односельчанки  Марії Яновської. Запалювали до боротьби і єдності  виступи Михайла Іваночка та сестри Василя Шеремети -  Галини Тимків. З мудрим словом зверталися до громади отець Василь, отець Тарас, голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович та депутат обласної ради Михайло Іваночко.
    І над усім - плине  кача… знову плине кача… мамко моя, не лай мені… хто ж ми буде брати яму…Квіти, свічки, молитва…І надія на перемогу. Бо країна, яка народжує таких синів, не може так просто зникнути з карти світу, як би не мріяли про це її вороги.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації